گرماتاب چیست؟
گرماتاب
گرماتاب یا گرمایش تابشی یعنی انتقال انرژی گرمایی توسط امواج ( تابش گرمایی)
تاریخچه کشف امواج حرارتی (منشا پیدایش گرماتاب)
ویلیام هرشل ستاره شناس انگلیسی در سال 1800 میلادی به کمک یک منشور تجزیه نور و یک دماسنج متوجه شد. که امواج منتشر شده از خورشید پس از تجزیه در قسمت طیف آبی دارای کمترین دما و در بخش طیف قرمز دارای بالاترین دما میباشند و حرکت دماسنج هم از طرف رنگ آبی به طرف رنگ قرمز با افزایش درجه حرارات همراه بود بیشترین درجه حرارت در طول موجهای زیر طیف قرمز داشت که طیف مادون قرمز نامیده شد.
پس از آن مشخص شد که بیش از 50 درصد انرژی منتشر شده از خورشید، به وسیله امواج مادون قرمز به کره زمین میرسد. در اواخر سال 1950 رابرت گوردون به عنوان مبتکر و پیشگام برای اولین بار مقدمات ساخت دستگاه گرماتاب لولهای و گازسوز را برای تولید و انتقال امواج حرارتی با عملکرد مشابه خورشید، تدارکات دید که این دستگاه (گرماتاب) در صرفه جویی مصرف سوخت جایگاه ویژهای را به خود اختصاص داد.
نحوه گرمایش توسط سیستمهای گرماتاب برگرفته از گرمایش خورشید میباشد. در روش تابش، انرژی خورشیدی بدون جذب در فضای مابین زمین و خورشید، در کره زمین به گرما تبدیل میگردد.
کارایی سیستم گرمایش تابشی
سیستم گرماتاب از مشعل، لوله تابشی، منعکس کننده و یک فن مکنده تشکیل شده است. مشعل نسبت هوا با گاز (مایع یا شهری) را در لوله تابشی به صورت احتراق کامل میسوزاند. و باعث بالا رفتن دمای لوله میگردد. فن مکنده، جهت احتراق را به سمت انتهای لوله هدایت مینماید. منعکس کننده انرژی لوله را به سمت پایین و بدین طریق گرمایش لازم را تامین مینماید. این دستگاهها با استفاده از بستهای ویژه سیستم گرمایش تابشی از زیر سقف سالن نصب میگردند.
در این روش (گرماتاب) با پرهیز از گرم کردن جرم هوا در مصرف انرژی صرفه جویی میگردد. با حذف سرمایه گذاری برای موتورخانههای متداول در سیستمهای گرمایشی سنتی و کاهش هزینه تعمیر و نگهداری مربوطه، در هزینهها صرفه جویی میگردد.
در سیستمهای گرماتاب پنلی، یک یا چند سطح داخلی (سقف، دیوارها، کف) گرما را میتابانند و از این طریق گرماوری ناشی از تابش را در بدنه کاهش میدهند. این اصل عملی، گرماتاب را از سیستمهای متداول گرمایش با بخار، آبگرم و هوای گرم متمایز میکند، زیرا طبق این اصل گرما روی بدنه بر اثر جابجایی کاهش مییابد.